„Najrzadziej występujące zwierzęta na świecie” Panda wielka

Z cyklu „Najrzadziej występujące zwierzęta na świecie”
Panda wielka – Zwierzę, które zna i uwielbia chyba każdy. Panda jest bowiem jednym z najbardziej lubianych zwierzaków na świecie. Głównie ze względu na swój uroczy, niewinny wygląd. To drapieżny ssak z rodziny niedźwiedziowatych. Pomimo bycia drapieżnikiem, żywi się głównie słynnym bambusem. Pandy zamieszkują lasy bambusowe na wysokości 1200-4100 m n.p.m. Przez długi czas nie do końca było wiadome, jakie ma korzenie. Były dywagacje na temat pochodzenia od rodziny szopowatych, ale przeprowadzone badania wskazały jednoznacznie, że panda wielka jest spokrewniona z niedźwiedziami.

Panda wielka dorasta do 80 cm w kłębie, a długość ciała największych osobników nie przekracza 1,5 m. Samce są cięższe, ale tak naprawdę ciężko odróżnić samca od samicy. Dymorfizm płciowy jest słabo zauważalny. Biało czarne futro pandy chroni przed zimnem, deszczem i śniegiem. Co ciekawe, potrafi kłusować i galopować. Jest to zwierze zagrożone wyginięciem. Jak podają statystyki, w 2015 roku ich populację oszacowano na 1864 osobniki.