Morświn kalifornijski

Z cyklu „Najrzadziej występujące zwierzęta na świecie!”
Morświn kalifornijski – Nazwa dość intrygująca, trzeba przyznać! Dzisiejszy bohater to jeden z najmniejszych przedstawicieli delfinów. Bardzo rzadko spotykany. Można go śmiało określić jako jednego z nielicznych ssaków zagrożonych wyginięciem w tak wielkim stopniu. Występuje w Zatoce Kalifornijskiej, stąd jego nazwa. Osiąga maksymalnie 150 cm długości ciała i waży do 50 kg. Ogólnie wygląda dość łagodnie.
Gatunek ten widnieje w czerwonej księdze gatunków zagrożonych Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów. Według ostatnich doniesień, całkowita populacja morświna kalifornijskiego wynosi nie więcej niż 100 osobników. Ich naturalnym zagrożeniem jest działalność ludzka. W większości przypadków możemy jednak mówić o pomyłce zawodowej, gdyż wiele osobników ginęło po prostu przypadkowo w sieciach rybackich.